Ajasta : Neljäs päivä Villa Karossa.

Aloitan lainauksella Mika Terhon Afrikan päiväkirjasta (2004), josta en tosin voi sanoa pitäneeni paljoa. Mutta seuraava ote osuu vain niin hyvin tämänhetkisiin tunnelmiin : "Afrikkalaisen ajan hitaassa kulumisessa yksi viikko vastaa laskujeni mukaan kuukautta Suomessa. Eli kohta kolmen viikon asemesta olenkin ollut täällä kolme kuukautta. Täällä stressi kuolee ja se kiskotaan ihmisestä irti. Saa olla jo kunnolla kipeä mikäli täällä saa burnoutin ja tipahtaa pois uraputkesta, jonka päätepiste on Co to nou – Kuoleman joen suu." Terho kirjoittaa siis stipendiaattiajastaan Villa Karossa, henrymillermäisen "aistilliseen" (miksi miesten kirjoittama aistillisuus on minusta aina jotain aivan muuta kuin mitä itse käsitän sillä ?) tapaan. Lukekaa itse ja päättäkää, vihaatteko sitä vaiko ette. Itseäni ärsytti lievän egosentrisyyden (taiteilijat !) lisäksi kirjoitusvirheet nimissä (ainoakaan tuntemani ihmisen nimi ei ollut kirjoitettu oikein) tai nimien jättäminen kokonaan pois, tyyliin "musta nainen siivoaa huonettani". Argh. Vain rakastajattaretko ansaitsevat oikean nimen ?

Mutta niin, ajasta piti kirjoittamani. Ilta tulee aina jotenkin huomaamatta, työpäivän aikana saa ehkä pari asiaa tehtyä, eikä se tunnu mitenkään omatuntoa kolkuttavan. Olen kyllä jotain tehnyt, siitä ei pidä huolestua : järjestänyt kirjastoa, siivonnut apteekkikaapin, lukenut kirjoja ja vanhoja Villa Karon jäsenlehtiä, koettanut opetella pienoismuseon esineistöä siltä varalta, jos joudun sitä vaikka joskus opastamaankin…Huomenna elämänmeno ehkä hieman vilkastuu, kun ensimmäiset kolme stipendiaattia ja Villa Karon ystävien matkalaiset (toimintaa rahoittavat sponsorit siis, yksityishenkilöt) tulevat jokavuotiselle vierailulleen. Tänä iltana ohjelmassa ilmeisesti Sembene Ousmanen elokuva Camp de Thiraoye, jota sopivasti en nähnytkään Orionissa keväällä, huomenillalla taas kuukausittainen konsertti rannalla : esiintyjänä Black Santiago, jota kuuntelemaan odotetaan ainakin paria tuhatta ihmistä.

Stressi ? Mitä se tarkoittikaan ? Tällä hetkellä tuntuu jotenkin hassulta ajatella paikasta toiseen juoksemista, mikä sopii ehkä Helsinkiin, muttei tänne. Manana –ajatteluun lipuu liiankin helposti – en ole esimerkiksi vieläkään aloittanut minan kielen opintojani, koska senhän voi aina tehdä huomenna…Toisaalta jos olisin parin viikon tai kuukauden matkalla, niin ehkä kiirehtisin enemmän, ainakin paikkojen näkemisen suhteen. Nyt ei vain ole mitään syytä hötkyilemiseen. Ja kas, ainoa swahilinkielinen lause, jonka muistan silmänräpäyksessä liittyy aiheeseen: "Haraka haraka haina baraka". Kysy Afrikan-tutkimuksen opiskelijoilta mitä se tarkoittaa, ellet vielä tiedä !

Popular posts from this blog

Ah, les belges!

Henna Senegalese way

Music of Bhutan