Puhuvia ratikkakuskeja ja täyttä hepreaa.

Helsingissä paljon raitiovaunuilla liikkuvat ovat ehkä törmänneetkin ilmiöön: puhuvaan ratikkakuskiin! Viimeksi naistenpäivänä ollessani (monestakin syystä ikuisuudelta tuntuvalla) matkalla Espoonlahden kirkkoon, kutosen linjan kuski avasi yhtäkkiä mikrofoninsa ja toivotti kaikille naisille oikein hyvää naistenpäivää, saaden aikaan naurunhörähdyksiä pitkin vaunua.

Tänään matkalla elokuviin todennäköisesti sama kuski avasi sanaisen arkkunsa pidemmäksi aikaa: "Excuse me, mister maybe from Russia, could you please come here. I have some information about the tram you should change into..." Pysäkin tai kahden päästä pyyntö toistuu: "Excuse me mister, please, come here...or maybe you don't understand, njet panumaiu?". Tällöin viereiseltä penkiltä nousee mies, joka kiiruhtaa hymyillen vaunun etuosaan kohti kuskia. Ihmiset vaihtavat kummastuneita katseita ja hymähtelevät itsekseen tai toisilleen, kunnes hetken päästä kuski palaa ääneen, tällä kertaa suomeksi: "Ja näin vihreissä valoissa, tasapuolisuuden nimissä toivotan kaikille suomalaisillekin oikein hyvää viikonloppua!". Rautiovaunu kaikuu aplodeista ja naurun purskahduksista - jokainen matkustaja on taatusti hyvällä tuulella ainakin seuraavan tunnin ajan.

Niin helppoa ihmisten ilahduttaminen siis on, ainakin jos sattuu olemaan raitiovaunukuski. Mietin jo kaikenlaisia muita mahdollisuuksia, kaikkea sitä valtaa, jota kuskilla on - ihmiset ovat kyydissä kuitenkin, joten kuskihan voisi vaikka puhua politiikkaa tai ilmaista mielipiteitään yhteiskunnasta. Mieletöntä!

Raitiovaunu vei minut Kaisaniemeen katsomaan elokuvaa, jota voin suositella kaikille, ihan kaikille. Israelilainen Orkesterin vierailu (Bikur Ha-Tizmoret, The Band's Visit) on haikea, vähäeleinen komedia, jossa musisoidaan aiheeseen nähden sinänsä harmittavan vähän. Elokuva toisaalta perustuu hiljaisuuksille, rytmityksille ja katseille - tämän lähemmäs israelilaista Kaurismäkeä tuskin oltaisiin voitu päästä. Juonen voi tiivistää yhteen lauseeseen: kyseessä on egyptiläisen poliisisoittokunnan vierailu israelilaisen kaupungin arabikulttuurikeskukseen, mutta matkaan sattuu päivän kestävä mutka, josta elokuva kertoo. Outi Heiskasen arvosteluista skenet.fi:stä, tai MTV3:fistä (kaksi eri arvostelua!) voi lukea lisää, trailerikin löytyy, mutta henkilökohtaisesti pidin tätä parhaana näkemänäni elokuvana tänä vuonna yhdessä Menetetyn maan kanssa. On vain niin mahtavaa katsella valkokankaalla aidon oloisia ja näköisiä ihmisiä amerikkalaisten pahvinukkejen jälkeen. Lisää tällaisia!

Comments

Anonymous said…
Importante visão de África!
Shiva said…
first african blog which i have seen...
and its damn' nice...
which language have u used in ur posts?


chk out my blogs
CrAzYbLOG
and
V.Col


and comment back
Riikka said…
Umm...it's not an African language, it's Finnish. I'm Finnish :)

Popular posts from this blog

Ah, les belges!

Henna Senegalese way

Music of Bhutan