Opas paikalliseen pikkupuhe (small talk) -kulttuuriin.

Seuraavat fraasit on hyvä osata, jos täällä pidempään oleilee:

"Yovo-yovo-bonsoir-ca-va-bien-merci!"
= valkoinen-valkoinen-hyvää-iltaa-mitä-kuuluu-kiitos ! Tältä on mahdoton välttyä Beninissä: paikallisten lasten latelema litania, usein kuulee myös pelkän alun, tai vain yovo-huudon…

"Bon assise!"
= Hyvää istumista! Olin aluksi hiukan hämmentynyt tästä lausahduksesta, koska en ollut kuullut vastaavaa ennen. Istuminen on täällä arvostettua – vieraalle tarjotaan aina ensin istumapaikka, ja seuraavaksi vettä tai vaihtoehtoisesti sodabia (palmuviinaa). Tästä tuli mieleeni jo Ranskaan palanneen stipendiaatin lausahdus "Helvetti - se on paikka, josta vesi on loppu eikä jäljellä ole mitään muuta juomista kuin sodabia…".

"Tu as bien reveille?"
= Heräsitkö hyvin ? Kysymyksen voi esittää ja kuulla mihin aikaan päivästä tahansa, sillä myös nukkuminen onnistuu mihin aikaan tahansa. Olisi mahtavaa saada paikallisten unenlahjat – Lomésta mieleeni on piirtynyt kuva, jossa illalla vähän ennen puoltayötä muutama nuorimies nukkuu puoliseisaallaan kadulla, nojaten auton konepeltiin.

"Tu as bien dormi?"
= Nukuitko hyvin ? Ei niin yleinen kuin edellinen, esitetään lähinnä aamuisin.

"Bonne arrivée!"
= kirjaimellisesti hyvää saapumista = tervetuloa! Toivotuksen kuuluu lähes päivittäin, astuessa liikkeeseen tai jonkun kotiin. Joskus myös kadulla.

"Tu as fait un peu?"
= kirjaimellisesti “oletko tehnyt vähän työtä?”. Tästä voisi tehdä jotain ilkeämielisiä päätelmiä paikallisten ahkeruudesta, mutta jätän sen jokaisen oman arvioinnin varaan :) Kuulin tänään synteesin eurooppalaisen (mikä se nyt sitten onkaan…) ja afrikkalaisen työkulttuurin eroista: Euroopassa tärkeää on tehokkuus ja lopputulos, Afrikassa taas itse prosessi ja ihmisten kanssa kommunikointi. Asioita pitää puida pitkään ja hartaasti, vaihtaa kuulumisia tuttavien kanssa ja ennen kaikkea huomioida muut ihmiset. Tervehdysten vaihtaminen on erityisen ratkaisevaa. Yksi suurimmista loukkauksista on jättää vastaamatta toisen tervehdykseen. Olen nähnyt tämän tapahtuvan käytännössä, mustasukkaisuus/kateussyistä noin niin kuin muun muassa. Oih, kateus - siitä lisää jossakin seuraavista blogiposteista!

Lisäsin vielä linkin - lukiolaisia ja opettajia Norsenista on täällä käymässä viikon verran, kuulumisia voi lukea osoitteessa http://www2.edu.fi/magazinefactory/magazines/benin/index.php?str=40&artCat=0&artID=34

Comments

Teemu said…
Asioita pitää puida pitkään ja hartaasti, vaihtaa kuulumisia tuttavien kanssa ja ennen kaikkea huomioida muut ihmiset.

Mahtavaa! Vihdoinkin selvisi, mistä ruotsalainen yrityskulttuuri on peräisin...
Relmari said…
Moro,

onkos se Otto siellä murjaanien maassa nyt? Pelkäävätkö paikalliset pitkää laihaa kalpeaa miestä ;)? Mitenkäs ihailijat ovat ottaneet kilpakosijan?

Terveisiä vaan Otolle jos on paikalla. Tuure lupasi jo, että koko Vilppulan jengi tulee tänne joskus ensi vuonna reuhaamaan. On tilattu erikoispitkä sänky, johon mahtuu Otonkin mitoilla ainakin melkein suoraan.

Mitenkäs olet Riikka siellä hoitanut torakka- ja muurahaisongelman? Minä myrkytin juuri keittiön (ja itseni, kirvelee silmiä...), ja johan alkoi kuhina paikallisen torakka- ja hämähäkkipopulaation parissa. Saa nähdä uskallanko mennä katsomaan millainen saalis on lattialle kerääntynyt. Ensin käyn kuitenkin suihkussa keräämässä voimia. Lämmintä vettä riittää melkein tukan pesuun ;).

Reetta

Popular posts from this blog

Ah, les belges!

Henna Senegalese way

Music of Bhutan